6 manieren om je smartphone snel te houden.

Wanneer u een nieuwe smartphone koopt, werkt deze vaak een paar maanden snel en lijkt dan onverklaarbaar te vertragen. Maar het blijkt dat het voor jou vrij eenvoudig is om je smartphone (een iPhone of een Android-telefoon) als nieuw te houden. Lees verder voor zeven eenvoudige manieren om uw telefoon te versnellen en alles soepel te laten verlopen.

1. Houd uw software bijgewerkt

De eerste stap om uw smartphone als nieuw te laten werken, is de software up-to-date te houden. | Apple.com

De nieuwste versie van het besturingssysteem van uw telefoon, of het nu iOS of Android is, bevat vaak updates en bugfixes om uw telefoon soepeler en sneller te laten werken. Op een Android-smartphone of een iPhone kunt u controleren op updates via de app Instellingen. Zorg er ook voor dat je updates bijhoudt voor de apps die op je telefoon zijn geïnstalleerd. Wanneer u de nieuwste versie van alle software gebruikt, blijft de kans groter dat alles soepel en snel blijft werken.

2. Verwijder apps die u niet meer nodig heeft

Verwijder de apps die u niet meer nodig hebt om het maximale uit uw smartphone te halen. | iStock.com

Bijna iedereen heeft enkele apps geïnstalleerd die hun hulpprogramma hebben overleefd – misschien een app voor die luchtvaartmaatschappij waar je maar één keer mee hebt gevlogen, de camera-app die je nooit onder de knie hebt gekregen, of een game die gewoon niet zo leuk was als je had verwacht . Het is prima om van gedachten te veranderen over een app, maar zorg ervoor dat u de apps verwijdert die u niet nodig hebt. Onnodige apps gebruiken opslagruimte en zelfs systeembronnen als ze af en toe taken op de achtergrond uitvoeren, dus evalueer regelmatig de apps die u op uw apparaat hebt en verwijder de apps die niet meer nuttig voor u zijn. Voor apps die vooraf zijn geladen op uw Android-telefoon en niet kunnen worden verwijderd, schakelt u ze uit om te voorkomen dat ze bronnen gebruiken.

3. Beperk achtergrondtaken

Verminder het aantal achtergrondtaken dat op uw telefoon wordt uitgevoerd om alles soepel te laten verlopen. | iStock.com

In zowel iOS als Android kunt u een paar stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de apps die u besluit te blijven geen negatieve invloed hebben op de prestaties van uw telefoon. Overweeg op Android de frequentie te verminderen waarmee apps zoals uw favoriete e-mailapp of sociale media-apps zoals Facebook verbinding maken met uw account en nieuwe updates laden. Let in iOS op welke apps Achtergrond App Vernieuwen hebben ingeschakeld en overweeg om dat aantal te verminderen om de bronnen die op de achtergrond worden gebruikt te verminderen. Schakel bovendien Bluetooth en wifi uit wanneer u ze niet gebruikt.

4. Ruim uw startscherm op

Maak het startscherm van je smartphone schoon om hem als nieuw te laten werken. | Justin Sullivan / Getty Images

De vele startschermopties van Android – en widgetondersteuning – maken het gemakkelijk om alles wat u nodig hebt binnen handbereik te hebben. Maar als je je laat meeslepen, kan een rommelig startscherm invloed hebben op hoe snel je telefoon werkt. Verwijder overbodige pictogrammen (een taak die u waarschijnlijk hebt voltooid als u apps die u niet meer gebruikt hebt verwijderd) en bewaar alleen de widgets die echt nuttig voor u zijn. Hetzelfde geldt voor iOS: ruim dat startscherm op en bewaar geen widgets die veel onnodige bronnen opslokken als je er nooit echt naar kijkt.

5. Verminder animaties

Verminder de animaties die worden gebruikt door uw besturingssysteem en apps. | Josh Edelson / AFP / Getty Images

Als uw telefoon langzaam van de ene taak naar de andere gaat, kunt u overwegen enkele animaties uit te schakelen die in het hele besturingssysteem verschijnen. Op Android moet u ontwikkelaarsopties inschakelen via de app Instellingen en vervolgens sommige animaties verminderen of uitschakelen. Als u een live wallpaper gebruikt, kunt u overwegen deze te vervangen door een statische afbeelding. Op iOS ziet u af van de live wallpaper voor een statische afbeelding en schakelt u parallax en app-zoomlenzen uit door de app Instellingen te openen en naar het gedeelte Toegankelijkheid te navigeren.

6. Maak wat opslagruimte vrij

Een veilige manier om uw smartphone als nieuw te laten werken, is door de opslag van het apparaat op te schonen. | iStock.com

Als je sommige onnodige apps hebt verwijderd, maar nog steeds weinig opslagruimte hebt, verwijder dan gedownloade bestanden die gewoon rondhangen, of maak een back-up en verwijder de jarenlange foto’s die je op je telefoon hebt verzameld. (Synchroniseer ze met uw computer, of gebruik de app van uw favoriete cloudservice om er een back-up van te maken en ze vervolgens van uw telefoon te wissen.) Verwijder oude berichtenthreads die veel opslagruimte hebben. En op Android, zorg ervoor dat u de app-cache af en toe wist om de gegevens te verwijderen die apps opslaan om hun activiteiten te stroomlijnen, of op iOS, de geschiedenis in apps zoals Safari wissen.