Een back-up maken van uw Android-telefoon

Slechts een paar jaar geleden waren mobiele telefoons basisapparaten die spraakoproepen konden verzenden en ontvangen, maar niet veel anders. Tegenwoordig zijn smartphones ongeveer even belangrijk als volwaardige desktop-pc’s en laptops en zijn ze gevuld met waardevolle e-mailberichten, contacten, video’s, foto’s en documenten.

Mensen zijn elke dag afhankelijk van hun smartphones en het verlies van de gegevens in die apparaten kan net zo rampzalig zijn als het lijden aan een harde schijf op een goede pc. Daarom is het belangrijk dat u net zo regelmatig en zorgvuldig een back-up maakt van uw telefoon als uw andere apparaten.

De meeste grote smartphoneplatforms kunnen een back-up van hun gegevens maken op een computer of op internet. In het geval van een crash – wat voor telefoons letterlijk neerstorten op de vloer en verbrijzelen – kunnen de gegevens gemakkelijk worden hersteld wanneer het apparaat wordt gerepareerd. Hier zijn een paar bronnen die u kunt gebruiken met populaire Android-smartphones om ervoor te zorgen dat van al uw gegevens een juiste back-up wordt gemaakt.

Laat Google een back-up maken van uw instellingen

Google’s Android biedt de mogelijkheid om bepaalde instellingen zoals draadloze netwerkvoorkeuren, bladwijzers en aangepaste woordenboekwoorden naadloos op hun servers op te slaan met behulp van uw Google-account. Om het in te schakelen:

Ga naar Instellingen, Persoonlijk, Back-up maken en opnieuw instellen en selecteer zowel Back-up mijn gegevens als Automatisch herstellen.

Ga naar Instellingen, Persoonlijk, Accounts & Synchronisatie en selecteer uw Google-account.

Selecteer alle weergegeven keuzevakken om ervoor te zorgen dat alle beschikbare gegevens worden gesynchroniseerd.

Hoewel de specifieke procedure enigszins kan verschillen tussen Android-apparaten, is het proces over het algemeen hetzelfde. Het bovenstaande voorbeeld is voor Google Nexus S-apparaten.

Maak een back-up van aanvullende instellingen

Voor gegevens waarvan Google geen directe back-up maakt (zoals sms / mms-berichten, afspeellijsten en alarmen), kunt u software van derden gebruiken. Een populaire keuze is MyBackup Pro, waarmee beveiligde back-ups naar externe servers of uw eigen geheugenkaart kunnen worden gemaakt, en geautomatiseerde planning.

De software is niet gratis (het kost $ 4,99), maar u kunt het gratis proberen voor een proefperiode om te zien of het aan uw behoeften voldoet. Download eerst de MyBackup Pro-app vanuit de Google Play Store en start de app vanaf uw telefoon om een back-up te maken.

Maak handmatig een back-up van foto’s en video’s

Voor uw andere belangrijke gegevens kunt u handmatig een back-up van uw smartphone maken op uw computer.

Sluit uw telefoon via een USB-kabel aan op uw computer en deze wordt weergegeven als een externe harde schijf. Voor Macs moet u mogelijk eerst een tool downloaden met de naam Android File Transfer.

Selecteer de schijf en navigeer naar de map DCIM. Deze map bevat uw video- en afbeeldingsgegevens.

Selecteer de gegevensbestanden waarvan u een back-up wilt maken en sleep ze naar een gebied op uw computer, zoals uw bureaublad. De geselecteerde bestanden worden naar uw computer gekopieerd.

Maak automatisch een back-up van foto’s, muziek en video’s

Als het bovenstaande handmatige proces te omslachtig is, kunt u software van derden gebruiken om het kopiëren van uw smartphonegegevens naar uw computer te automatiseren.

Een populaire methode is om AirSync van DoubleTwist te gebruiken, waarmee gegevens worden gesynchroniseerd tussen uw computer (Mac of Windows) en uw smartphone, net zoals iTunes werkt voor iOS-gebruikers. AirSync kan ook draadloos synchroniseren via uw netwerk.

Een ander opvallend stuk software is The Missing Sync voor Android – een alles-in-één synchronisatie- en back-upprogramma dat gemakkelijk te gebruiken is (en opnieuw draadloos synchroniseert), maar een hoger prijskaartje heeft dan andere keuzes.

Als deze opties u niet aanspreken, overweeg dan om u aan te melden voor gratis services zoals Google Music en Picasa, waarmee u eenvoudig een back-up van uw muziek, foto’s en video’s op hun internetservices kunt maken.

Opmerking: als u iets koopt nadat u op links in onze artikelen hebt geklikt, kunnen we een kleine commissie verdienen. Lees ons beleid voor partnerlinks voor meer informatie.