Hoe Incognito Google Maps u beschermt – en hoe niet

Als u de nieuwe incognitomodus in Google Maps inschakelt, wordt u niet zo onzichtbaar als het klinkt.

Misschien als een knipoog naar de groeiende bezorgdheid over het volgen van digitaal gedrag, met name het volgen van locaties, heeft Google een reeks privacyverbeteringen geïntroduceerd. Onder hen: een nieuwe incognitomodus voor kaarten, die voorkomt dat Google bepaalde soorten gegevens opslaat en personalisatieaanrakingen uit de app Kaarten verwijdert. Ga er gewoon niet vanuit dat uw bewegingen niet te traceren zijn.

De incognitomodus voor kaarten wordt deze maand op Android uitgerold, zei het bedrijf vandaag in een blog. Het bouwt voort op de incognitomodus voor de Chrome-browser, die voor het eerst werd gelanceerd in 2008, en voor de YouTube-app, waar het eerder dit jaar verscheen. Maar net als bij die voorgangers, is het belangrijk om niet alleen de voordelen te begrijpen, maar ook de grenzen van Incognito.

Als u de nieuwe functie inschakelt, worden gegevens die door dat specifieke apparaat zijn gegenereerd, niet meer weergegeven in uw Google Locatiegeschiedenis. Als u uw locatie met iemand deelt via Google Maps, onderbreekt het updates over de locatie van dat apparaat wanneer het actief is. En Maps Incognito Mode stopt ook app-gerelateerde meldingen en app-personalisatie. Maar het biedt geen beschermende deken voor al uw apparaten.

Wanneer u de incognitomodus van Maps inschakelt, wordt een bericht weergegeven met de melding: “Het inschakelen van de incognitomodus in Maps heeft geen invloed op hoe uw activiteit wordt gebruikt of opgeslagen door internetproviders, andere apps, gesproken zoekopdrachten en andere Google-services.” Dit betekent dat de Maps Incognito-modus niets doet om uw webverkeer naar de buitenwereld te maskeren of te anonimiseren – het minimaliseert eenvoudig het record van uw Maps-browsen in uw eigen Google-account en biedt een manier om het delen van locaties met andere Maps-gebruikers te pauzeren dat apparaat. Evenzo doet de incognitomodus van Chrome niets om te voorkomen dat websites, werkgevers of internetproviders uw browseverkeer zien.

“We willen mensen meer keuze en controle geven als het gaat om hoe ze hun gegevens op Google Maps beheren, en we weten dat er bepaalde momenten zijn waarop u niet wilt dat uw activiteit aan u gebonden is”, Marlo McGriff, een Google Maps-product manager, vertelde WIRED. “Stel bijvoorbeeld dat u een apparaat deelt met uw wederhelft – u wilt waarschijnlijk niet dat ze weten dat u onlangs naar verlovingsringen in de buurt hebt gezocht.”

Denk aan de incognitomodi van Google en daarom minder als een geavanceerd privacyhulpmiddel en meer als een pauzeknop op een afstandsbediening van een tv – u gebruikt deze slechts af en toe wanneer u naar de badkamer gaat of een biertje uit de koelkast haalt. Als u uw browsen wilt anonimiseren of het inzicht van uw internetprovider wilt verstoren, kunt u in plaats daarvan Tor of een VPN gebruiken.