Review: Nokia 2.3

Waar voor je geld. HMD Global biedt met de Nokia 2 een goedkope instapsmartphone, die is uitgerust met Android One en belooft dus ook de komende update voor Android 11. Je kunt ontdekken wat de telefoon te bieden heeft, verder dan lange updates in de review.

Uitrusting en bediening

De behuizing van de Nokia 2.3 bestaat uit een geruwd plastic oppervlak en is verkrijgbaar in zwart, turkoois en zand. De smartphone is erg handig en degelijk vervaardigd. De kaartschuif is iets verzonken in de behuizing en steekt zichtbaar uit het frame. Het is geschikt voor twee nano-simkaarten en een extra microSD, maar deze laatste ondersteunt geen exFAT.

HMD Global gebruikt nog steeds een Micro-USB-connector, die OTG ondersteunt. De bedrade audio-uitgang is via de jackplug, een optionele headset dient de FM-ontvanger als antenne. Helaas heeft de Nokia-telefoon ook geen DRM-certificering, wat jammer is gezien de lage schermresolutie.

Op dit moment draait Android 9.0 Pie nog steeds op de Nokia 2.3, maar in het kader van Android One is Android 10 al bevestigd zonder een exacte datum voor de smartphone en moet Android 11 ook nog worden uitgerold, als de hardware dit toestaat .

De communicatiemodules zijn beperkt tot het minimum. De single-band WLAN is niet bijzonder snel, maar brengt gegevens in combinatie met onze referentierouter Netgear Nighthawk AX12 vrij stabiel over. De LTE-banden zijn afgestemd op verschillende regio’s en ondersteunen alle benodigde frequentiebereiken. NFC moet worden vermeden.

Een speciale functie is de speciale knop voor de Google Assistent aan de linkerkant. Het touchscreen heeft goede glij-eigenschappen en reageert vrij snel. Helaas is er geen vingerafdrukscanner, maar alleen een 2D-gezichtsherkenning, die zijn werk zo betrouwbaar mogelijk doet, maar niet erg veilig is.

Camera’s – Solide dubbele camera in Nokia 2.3

Er zijn in totaal drie lenzen ingebouwd in de Nokia 2.3. De camera aan de voorkant levert behoorlijke foto’s bij daglicht, maar de portretmodus heeft de neiging het een beetje te overdrijven. De tweede lens van de twee hoofdcamera’s aan de achterkant verzamelt alleen diepte-informatie. Foto’s worden homogeen belicht, maar missen een beetje scherpte in detail en het dynamische bereik is vrij klein in vergelijking met de topmodellen.

Video’s worden het beste aan beide kanten opgenomen met 1.080p (30 FPS). Het geluid gaat af en toe gepaard met een knetterend geluid.