Review: Wiko Y80

Voor weinig geld. De Wiko Y80 spreekt met name prijsbewuste gebruikers aan en is een klassieke instap-smartphone die aantrekt met een sterke batterij en een dubbele camera. Of de berekening lukt, lees je in de review.

uitrusting en bediening

Wiko Y80 is verkrijgbaar in drie kleuren (blauw, goud en blauw) en heeft een verwijderbare achterkant. Desondanks is de batterij stevig geïnstalleerd en is het niet de bedoeling dat deze door de gebruiker wordt vervangen, daarom is er een dikke folie overheen geplakt. Er zijn ook drie slots onder de plastic afdekking: één voor een micro-SIM-, nano-SIM- en microSD-kaart. Hoewel het ontwerp er een beetje ouderwets uitziet, is het vakmanschap op een goed niveau, alleen de afmetingen van de tussenruimte zijn niet altijd even nauwkeurig bij nader inzien.

Voor gegevensuitwisseling en het opladen van de smartphone is een micro-USB-poort beschikbaar die OTG ondersteunt. Naast de analoge radio-ontvanger is er ook een audio-aansluiting geïntegreerd, bovendien kan het geheugen worden uitgebreid met een microSD-kaart. Er is geen DRM-certificering, maar dit kan worden getolereerd vanwege de lage beeldresolutie.

Android 9.0 Pie wordt gebruikt als besturingssysteem, waarover de Fransen hun eigen Wiko-launcher plaatsen. Wiko heeft tot nu toe geen uitspraken gedaan over een mogelijke update voor Android 10, maar we denken dat dit onwaarschijnlijk is.

Wat de communicatiemodules betreft, biedt de mobiele telefoon op instapniveau alleen de meest noodzakelijke. De single-band WLAN is niet bijzonder snel, maar levert vrij stabiele overdrachtssnelheden in tests met onze referentierouter, de Netgear Nighthawk AX12. De Y80 is goed uitgerust voor mobiele communicatie in termen van ondersteunde banden in het 2G- en 3G-bereik, maar we missen band 28 voor LTE. NFC moet worden weggelaten.

Het touchscreen reageert vrij snel en betrouwbaar in de test, en de glijdende eigenschappen van het glasoppervlak zijn ook niet te bekritiseren. Er is geen vingerafdruksensor, in plaats daarvan vertrouwt Wiko op 2D-gezichtsherkenning, die behoorlijk betrouwbaar werkt, maar minder veilig is.

Camera’s – Wiko mobiel met Dual-Cam

De camera aan de voorkant overdrijft het bij het maken van portretten en heeft een vrij agressieve zachte focus, die ook kan worden gedeactiveerd. De afbeeldingen kunnen iets dynamischer zijn.

De dubbele camera aan de achterkant biedt een extra lens voor het verzamelen van diepte-informatie. In goede lichtomstandigheden zien de foto’s er een beetje donker en vrij cool uit. Bovendien is de lens meestal gedeeltelijk overbelicht, maar de scherpte is goed.

Aan beide kanten worden video’s opgenomen met 1.080p (30 FPS). Het geluid gaat gepaard met een hoorbaar geluid en de autofocus heeft vaak enige tijd nodig om zich aan te passen.